// Megkezdődött a Hősök hete
katonasuli
hm
parbeszed_logo250
honvedelem.hu
logo2


Copyright ©
2010 bocskaidandar.hu
Minden jog fenntartva.
Created by hudijani

Megkezdődött a Hősök hete
Írta: Markovics Zita hadnagy   
2013. május 21.
Megkezdődött a Hősök hete
A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a magyar honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. E nap emlékére ünnepeljük 1992 óta a Magyar Honvédelem Napját. Az évfordulón faültetéssel vette kezdetét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár „Hősök hete” elnevezésű rendezvénysorozata a debreceni Bem téren. A dandár katonái, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének tagjai egész héten nyilvános és ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.

Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnok-helyettese és vitéz Csizmadia József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének (HTBK DSZ) tagja köszöntötték az egybegyűlteket. Lippai ezredes beszédében a szabadságharcban és a két világháborúban a hazájukért életüket áldozó debreceni katonákra, köztük a 39. császári és királyi gyalogezred hőseire emlékezett. Elmondta, a májusi megemlékezéseknek a Bocskai-dandár szempontjából rendkívül szoros, személyes kötődése is van, hiszen két évvel ezelőtt Afganisztánban ekkor vesztette életét az alakulat két katonája a PRT 10. missziójában.

Megkezdődött a Hősök hete

A mostani faültetés nemes hagyományt kíván feleleveníteni: 1930. május 25-én 8000 ember részvételével rendeztek állami ünnepséget Debrecenben, amelyen az életüket vesztett katonák emlékére fasort ültettek a mai Bem tér területén. A Bocskai-dandár 39. lövészzászlóaljának katonái idén márciusban már elhelyeztek egy facsemetét a tér Ajtó utca felőli részén, a honvédelem napján pedig a HTBK DSZ újabb két fát telepített az egykori katonák tiszteletére.

Megkezdődött a Hősök hete

A rendezvénysorozat a „Nyíri bakák a Donnál” hadtörténeti kiállítás megnyitójával és a HTBK DSZ hagyományőrzőinek (a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület debreceni tagjai) korabeli egyenruha- és fegyverzeti bemutatójával folytatódott a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, majd ugyanott Lippai Péter ezredes „Don-kanyar egykor és ma” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Megkezdődött a Hősök hete

Megkezdődött a Hősök hete

A HŐSÖK HETE programja itt olvasható.
 
IWIW megosztásStartlap kedvenchezGoogle könyvjelzőTwitterFacebookDigg
Meghívó
Hírlevél